Мінкульт не дорахувався в Києво-Печерській лаврі восьми ікон, чаші та хреста

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Мінкульт не дорахувався в Києво-Печерській лаврі восьми ікон, чаші та хреста

centralniak / Flickr

Під час інвентаризації історичних коштовностей у Києво-Печерській лаврі не дорахувалися десяти предметів: восьми ікон, деревʼяної чаші та хреста. Про це повідомив заступник голови Українського товариства охорони памʼяток історії та культури, колишній член громадської ради при Міністерстві культури Богдан Кожушко, пише «Радіо Свобода».

«Відсутні вісім ікон. Всі ікони 19 століття. Відсутні також деревʼяний потир [глибока чаша з довгою ніжкою і круглою підставкою великого діаметру, іноді зроблена з цінних матеріалів] і хрест», — розповів Кожушко, посилаючись на список інвентаризації. Інформації про вартість зниклих цінностей у нього немає.

«У тому списку, що мені надали, немає оцінки вартості зниклих речей», — зазначив він.

Раніше архієпископ Климент (Вечеря) з Української православної церкви (Московського патріархату) зазначав, що немає ніяких документів, що підтверджують претензії Міністерства культури до Києво-Печерської лаври з приводу нестачі цінностей.

  • У прес службі Міністерства культури заявили, що після ревізії виявилося, що в Києво-Печерській лаврі не змогли встановити місце перебування десяти цінних предметів. Заяву про це направили в правоохоронні органи.
  • Нардеп Луценко заявив про можливу підміну мощей у Києво-Печерській лаврі.
  • Обʼєкти Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника справді належать Україні, але наразі перебувають у 50-річній оренді в Української православної церкви (МП).