У Facebook пропонували блокувати додатки, які не хочуть платити за доступ до даних користувачів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Співробітники соцмережі Facebook обговорювали можливість блокувати доступ до додатків, які не бажають збільшувати витрати на доступ до даних користувача, повідомляє The Guardian.

Деталі такого обговорення виявили завдяки неправильно відредагованим судовим документам у рамках процесу між Facebook і американським розробником програмного забезпечення Six4Three.

За даними видання, переговори про використання даних користувачів велися в 2012 і 2013 роках. Згідно з електронними листами, один співробітник пропонує «одночасно заблокувати доступ до всіх програм, які не витрачають... більше $250 тисяч на рік на підтримку доступу до даних».

В іншому випадку згадується сервіс знайомств Tinder. У компанії пропонували продовжити дозвіл Tinder користуватися старими, більш вільними правилами доступу до особистих даних в обмін на торговельну марку сервісу під назвою Moments.

Тим часом, як пише видання, поки немає доказів того, що Facebook отримувала вигоду від надання несанкціонованого доступу до даних користувача. У самій компанії відмовляються від коментарів, посилаючись на судову таємницю.

На слуханнях у британському парламенті, які відбулися цього тижня, відповідальний за публічну політику Facebook в Європі Річард Аллан негативно відповів на запитання, чи закривала компанія доступ до додатків за їхню відмову платити за доступ до особистих даних. Також він спростував те, що Facebook створювала «білий список» додатків залежно від їхніх витрат на рекламу.

  • На початку грудня у Великій Британії опублікували звіт, в якому містяться листи високопоставлених співробітників Facebook, зокрема засновника компанії Марка Цукерберга. Згідно з цими листами, Facebook надав деяким компаніям, включно з Netflix і Airbnb, доступ до даних користувачів.
  • У списку «привілейованих» компаній також були Badoo та Lyft. Вони отримали доступ до прихованої інформації користувачів, наприклад, до прихованого списку друзів.
  • Наприкінці листопада стало відомо, що влада Великої Британії отримала у розпорядження внутрішні документи Facebook.