Члени ЄС просили США зняти санкції з російського олігарха Дерипаски. Скаржаться на суттєве зростання цін на алюміній

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Посли країн Євросоюзу надіслали листа владі США з проханням зняти санкції з близького до президента РФ Володимира Путіна олігарха Олега Дерипаски, які Штати ввели за дії Росії в Україні та Сирії, пише Deutsche Welle.

У листі наголошується, що зняття санкцій з En+ і «Русал», які належать Дерипасці, забезпечить збереження алюмінієвих заводів в ЄС і збереже 75 тис. робочих місць.

На думку послів, через санкції істотно зросли ціни на алюміній та оксид алюмінію. Оксид алюмінію «Русала» займає 6% на світовому ринку, на 20% покриває його потреби в ЄС та на 14% — у США, зазначається в листі. Скасування обмежень дозволить збільшити власне виробництво, інакше Китай продовжить зміцнювати свої позиції в галузі, підкреслили посли.

  • Олег Дерипаска опинився в списку росіян, проти яких у квітні 2018 року Мінфін США застосував санкції. Під їхню дію потрапили і підконтрольні бізнесменові компанії, в тому числі Rusal — єдиний виробник первинного алюмінію в РФ. Санкції передбачають заморожування активів у США, а також заборону для американських громадян укладати угоди з цими компаніями.
  • У жовтні влада США заморозила активи Дерипаски. Йшлося про маєтки у Вашингтоні і Нью-Йорку.
  • У грудні минулого року Міністерство фінансів США оголосило Конгресу, що вирішило зняти санкції з компаній Дерипаски En+, UC Rusal і ОАО«ЕвроСибЭнерго».