Міністр оборони Греції пішов у відставку через угоду про перейменування Македонії

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Міністр оборони Греції пішов у відставку через угоду про перейменування Македонії

Facebook / Panos Kammenos

Міністр оборони Греції Панос Камменос, один з лідерів урядової коаліції Греції, подав у відставку, пославшись на розбіжності з премʼєр-міністром країни Алексісом Ципрасом з приводу угоди про перейменування Македонії. Про це пише Ekathimerini.

Камменос подав у відставку після недільної ранкової зустрічі з Ципрасом.

«Проблема Македонії не дозволяє мені залишатися на своєму посту. Незалежні греки залишають уряд», — сказав він журналістам після зустрічі.

Премʼєр-міністр Ципрас подякував Камменосу за його «незамінний і значний» внесок у роботу коаліційного уряду і сказав, що їх партнерство було плідним.

Премʼєр Греції заявив, що прийняв відставку Камменоса. Міністерство оборони очолить глава Генштабу Вангеліс Апостолакіс.

  • 11 січня 81 із 120 депутатів македонського парламенту проголосували за поправки до конституції, необхідні для перейменування країни в «Північну Республіку Македонія».
  • Угода була підписана лідерами Греції й Македонії 17 червня 2018 року. За угодою, Македонія отримає нову назву — «Північна Республіка Македонія». Натомість влада Греції обіцяла, що не блокуватиме спроби Македонії приєднатися до НАТО і Євросоюзу.
  • 2 листопада уряд Македонії затвердив текст поправок до конституції, які передбачають зміну назви на «Північна Республіка Македонія».
  • Референдум про зміну назви Македонії офіційно визнали таким, що не відбувся ,через низьку явку виборців, яка, за офіційними даними, склала 36,91%. При цьому зміну назви країни підтримали 91,46% виборців.