Порошенко нагородив орденами митрополитів ПЦУ Симеона і Олександра

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Порошенко нагородив орденами митрополитів ПЦУ Симеона і Олександра

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко підписав указ про нагородження митрополитів, які зіграли важливу роль у становленні Православної церкви України (ПЦУ) орденами Ярослава Мудрого IV і V ступеня. Відповідний указ опублікований на сайті президента.

Орденом Ярослава Мудрого IV ступеня був нагороджений митрополит Вінницький і Барський Симеон (Володимир Шостацький). Він став одним з трьох постійних членів Синоду ПЦУ.

Орденом Ярослава Мудрого V ступеня був нагороджений митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Олександр Драбинко). Разом із Симеоном він перейшов з Української православної церкви Московського патріархату в ПЦУ.

  • Почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що церква отримає статус патріархату після обʼєднання з усією УПЦ Московського патріархату і після визнання її автокефалії усім світовим православʼям.
  • Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію 5 січня. Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі.
  • Вранці 6 січня в Стамбулі митрополиту Епіфанію вручили Томос про автокефалію ПЦУ. Томос вручили одразу після святкового різдвяного богослужіння. Проводили службу одночасно Вселенський патріарх Варфоломій і митрополит Епіфаній.