Польща створить величезний штучний острів у Калінінградській затоці

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Польща побудує штучний острів у Калінінградській затоці. Його площа становитиме близько 181 га. Острів не передбачатиме туристичного використання. Про це пише видання Onet.

Острів буде споруджено в територіальних водах, для нього використають ґрунт, який зʼявиться у ході будівництва судноплавного каналу через Віслинську (Балтійську) косу. Приблизна площа острова — близько 181 га, він матиме форму еліпса.

Також у Польщі заявляли, що в 2018 році почнеться будівництво каналу, який перетинатиме Балтійську косу. Його будівництво має закінчитися до 2022 року. Спорудження відбуватиметься відповідно до законодавства Євросоюзу.

Вартість проекту оцінюють у 880 млн злотих (220 мільйонів доларів).

Канал допоможе зʼєднати Калінінградську (Віслинську) затоку з Гданською затокою. Поки судна потрапляють в Ельблонг через територіальні води Росії. Цей режим регулюється спеціальним контрактом на навігаційні права. Росія виступає проти будівництва каналу, однак лідер правлячої польської партії «Закон і справедливість» Ярослав Качинський зазначив, що країна не збирається відмовлятися від своїх планів. За допомогою каналу Польща збирається знизити вплив Росії в регіоні.

  • 18 вересня Дуда заявив, що Польща створить на своїй території військову базу США. Її можуть назвати «Форт Трамп» — на честь американського президента.
  • Зараз у Польщі перебувають на ротаційній основі три тисячі американських військових. Дуда хоче, щоб американська армія була присутня там постійно. США на початку наступного року, можливо, прийме рішення про будівництво бази.