Влада Риму і католицька церква сперечаються за монети з фонтану Треві. Щороку з нього дістають близько 1,5 млн євро

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Влада Риму і католицька церква сперечаються за монети з фонтану Треві. Щороку з нього дістають близько 1,5 млн євро

Jeff Ackley / Unsplash

Влада італійської столиці веде суперечку з Римо-католицькою церквою щодо використання монет із фонтану Треві, у який туристи щороку викидають близько €1,5 млн. Про це повідомляє The Telegraph.

Найбільший фонтан Риму щороку відвідують мільйони туристів. У 1954 році Френк Сінатра дав початок традиції кидати у фонтан монетку на удачу. Такий жест він виконав у комедії «Три монети в фонтані».

За традицією, усі витягнуті з фонтану монети передавалися католицькій благодійній організації Caritas, яка допомагає безпритульним і бідним людям. Мер Риму Вірджинія Раджі запропонувала спрямувати ці кошти на інфраструктуру міста.

Пропозицію мера у грудні 2018 року підтримала міська рада. З квітня 2019 року ці монети підуть у казну міста.

Представники церкви, фонду Caritas і деяка частина італійців, включно з політиками та журналістами, висловили протест. Одна з газет Італійської єпископської конференції назвала міську бюрократію «ворогом бідних», а в заголовку статті вказала, що «гроші взяті у найбідніших». Директор благодійного фонду сподівається, що це не остаточне рішення влади. Римляни у соцмережах висловили хвилю критики дій мера. Під будівлею мерії неодноразово проходили мітинги.

Проте є і прихильники ідеї влади. У соцмережах деякі італійці написали, що монети з фонтану належать місту, а «для світської держави не дуже красиво віддавати ці гроші релігійній організації».

Варто заначити, що це не перші суперечки навколо монет з фонтану. Пропозиції про направлення грошей у казну лунали ще у 2017 році, однак їх не реалізували через масову критику.