Підпал угорського культурного центру в Ужгороді: підозрюваний стверджує, що отримував вказівки від німецького ультраправого журналіста

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Громадянин Польщі Міхал Прокопович, якого судять у Кракові за підпал будівлі Спілки угорців в Ужгороді 4 лютого 2018 року, отримував вказівки від німецького журналіста з ультраправими поглядами. Про це сам Прокопович заявив у залі суду 14 січня, інформує «Радіо Свобода».

Як повідомляють, Прокопович розповів Краківському суду, що німецький журналіст Мануель Охсенрайтер (Manuel Ochsenreiter) надав йому інструкції щодо підпалу офісу Угорської культурної асоціації в Ужгороді.

Представник німецького журналіста у відповідь на таку заяву сказав, що це — брехня.

  • Вночі 4 лютого 2018 року в вікно угорського культурного центру кинули пляшку із запальною сумішшю, яка не загорілася. Через кілька годин у розбите вікно будівлі засунули просочену бензином куртку, яку й підпалили. Жертв підпалу не було.
  • За даними слідства, за день до підпалу, 3 лютого 2018 року, двоє посібників Прокоповича вʼїхали в Україну з боку Словаччини, отримавши від нього гроші і план вчинення підпалу.
  • Всі троє поляків, яких звинувачують в організації і проведенні підпалу, повʼязані з ультраправою організацією Falanga і партією Zmiana, яка підтримує російську політику.
  • Охсенрайтер — редактор правого німецького журналу Zuerst! Як зазначає «Радіо Свобода», протягом останніх пʼяти років він часто виступав у російських державних ЗМІ, висловлюючи підтримку проросійських бойовиків на Донбасі.
  • Охсенрайтер має звʼязки з польськими правими активістами, включаючи Матеуша Піскорського, засновника партії Zmiana. Сам Піскорський був заарештований у 2016 році за підозрою в шпигунстві на користь Росії та Китаю.