Міністра оборони часів Януковича підозрюють у держзраді. У ГПУ вважають, що Саламатін навмисно зірвав контракт з Іраком на $560 млн

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Колишньому міністрові оборони (8 лютого — 24 грудня 2012 року) Дмитру Саламатіну оголосили про підозру в участі в ОЗУ Януковича та в державній зраді на користь Росії. Про це повідомив генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці в Facebook.

Також Саламатіна підозрюють у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах, підриві обороноздатності країни та умисному виведенні України з міжнародних ринків озброєння на користь Росії.

Як зазначив Луценко, Саламатін навмисне зривав контракт на поставку озброєння між держпідприємствами «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені А. А. Морозова», ДП «Антонов» і СВТФ «Прогрес», з одного боку та Міноборони Іраку з іншого.

За словами генпрокурора, зрив цього контракту на поставку, ремонт та обслуговування військової техніки призвів до збитків України на $560 млн.

Хто такий Дмитро Саламатін?

Колишній міністр оборони (з лютого до грудня 2012 року). Депутат Верховної Ради 5-го і 6-го скликань від «Партії регіонів». З 2010 до 2012 року обіймав посаду генерального директора державного концерну «Укроборонпром».

За даними ЗМІ, проти Саламатіна наприкінці 2013 року розпочали кримінальне провадження за розкрадання коштів в «Укроборонпромі» у великих розмірах.

  • Генеральна прокуратура вивчає діяльність усіх міністрів оборони та начальників Генерального штабу, починаючи з 1991 року. За оцінками ГПУ, найбільший збиток армії було завдано за Єжеля, Саламатіна, Лебедєва та Тенюха, тобто в період з 2010 до початку 2014 року, коли президентом був Віктор Янукович.
  • Генпрокуратура на початку січня викликала Саламатіна на допит у справі, яку розпочали ще на початку 2013 року.
  • Попередника Саламатіна, екс-міністра оборони Михайла Єжеля судитимуть заочно. Він уже 5 років перебуває за межами України.