Влада Туреччини видала ордери на арешт 192 підозрюваних у звʼязках із проповідником Гюленом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Туреччині видали ордери на арешт понад 192 підозрюваних у звʼязках з ісламським громадським діячем і проповідником Фетхуллахом Гюленом, якого підозрюють в організації спроби державного перевороту влітку 2016 року. Про це повідомляє The New York Times з посиланням на турецьку газету Hürriyet.

У Стамбулі й Адані за тими же підозрами минулого тижня заарештували понад 100 військових.

Генеральна прокуратура Анкари видала ордери на арешт 50 військових, з яких 3 лейтенанти і 47 сержантів. Також були видані ордери на 55 чоловік, які користувалися месенджером ByLock. Його заблокували відразу після спроби перевороту. За даними влади, месенджер використовували путчисти в ніч на 15 липня 2016 року для координації дій.

Нагадаємо, турецька влада і силовики з часу невдалого перевороту регулярно проводять операції проти послідовників Фетхуллаха Гюлена. Останнім часом вони набирають обертів. Вже заарештували понад 50 тисяч чоловік, багатьох посадили у вʼязниці. Близько 150 тисяч осіб відсторонили від посад у військовомух, державному і приватному секторах.

Туреччина вже довго вимагає екстрадувати Гюлена, який майже двадцять років прожив у добровільному засланні в США. Адміністрація Трампа хоче вислати з США проповідника Гюлена, але поки цього не робить.