НАБУ порушило кримінальну справу проти депутата Ігоря Луценка через 750 тисяч гривень

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
НАБУ порушило кримінальну справу проти депутата Ігоря Луценка через 750 тисяч гривень

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження стосовно народного депутата від партії «Батьківщіна» Ігоря Луценка. Нардепа підозрюють у виведенні 750 тисяч гривень особистих коштів із збанкрутілого банку «Київська Русь» у березні 2015 року.

Про це повідомляє прес-служба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Справу відкрито за статтею про недостовірне декларування інформації (ст. 366-1 КК України).

У 2015 році нардеп за один день до введення в банк тимчасової адміністрації, яка займалася ліквідацією «Київської Русі», перевів з особистого рахунку на рахунок бухгалтера цього банку 750 тисяч гривень. При цьому, у березні 2015 року вкладники вже не мали доступу до своїх коштів, а платежі банком не проводилися.

Фонд вважає, що Луценко, який також входить у комітет Ради з питань запобігання і протидії корупції, був у змові з бухгалтером і знав заздалегідь про те, що після своєї ліквідації банк відшкодує йому близько 200 тисяч гривень. «Так, втім, і сталося — залишок своїх коштів він отримав за рахунок ФГВФО», — додали у фонді.

Правоохоронці вважають, що бухгалтер повернула назад Луценко гроші, оскільки вона не внесла зміни у свою декларацію.

«У такому разі ці кошти повинні бути відображені в електронній декларації І. В. Луценко. Якщо ж головний бухгалтер цих коштів йому не повернула, ці 750 000 грн вона повинна була внести в свою декларацію фізичної особи та сплатити з них прибутковий податок, крім того, зобовʼязана погасити борг по кредиту на цю суму», — уточнили у ФГВФО.

Нагадаємо, банк «Київська Русь» був визнаний неплатоспроможним 19 березня 2015 року. Він входив в топ-30 українських банків з активами на рівні 8,6 млрд гривень, але виявився нездатним до нарощування капіталу. Його дефіцит виявили у 2014 році під час стрес-тесту НБУ.