Для участі у президентських виборах документи подали 12 осіб. ЦВК зареєструвала поки п’ятьох

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Для участі у президентських виборах документи подали 12 осіб. ЦВК зареєструвала поки п’ятьох

Brendan Hoffman / Getty Images

За пʼятнадцять днів від старту президентської виборчої кампанії до Центральної виборчої комісії вже подали документи 12 осіб. Про це theБабелю повідомив речник ЦВК Костянтин Хівренко.

За його словами, 15 січня вранці до ЦВК уповноважений представник від партії «5.10» здав документи лідера політсили Геннадія Балашова. За законом, комісія має зареєструвати або відмовити кандидату протягом п’яти днів.

«Тобто не пізніше 20 січня», — уточнив Хівренко.

Він також повідомив, що ЦВК вже зареєструвала п’ять кандидатів у президенти: Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Віталія Скоцика та Ігоря Шевченка.

Документи ще чотирьох осіб перебувають на розгляді комісії, серед них — документи Анатолія Гриценка, Віталія Купрія та Євгена Мураєва.

  • Передвиборча кампанія на пост президент стартувала 31 грудня 2018 року. Документи для реєстрації ЦВК буде приймати до 3 лютого 2019 року. Вести передвиборну агітацію кандидатам дозволяється після офіційної реєстрації і до 00:00 29 березня 2019. Результати виборів президента повинні бути встановлені до 10 квітня 2019 року. А восени цього ж року в Україні відбудуться парламентські вибори.
  • За законом, жодних обмежень у кількості кандидатів, які можуть балотуватися на пост президента, в Україні немає. Щоб зареєструватися, кандидат має внести 2,5 млн грн застави, а також надати щорічну декларацію про доходи. У разі програшу гроші не повертаються.
  • На виборах президента у 2014 році ЦВК зареєструвала 23 кандидати, але у згодом скасувала реєстрацію Олега Царьова та Наталії Королевської. Вони написали заяви, що відмовляються балотуватися.