Нацбанк випустить памʼятну монету до сторіччя соборності України

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Нацбанк випустить нову памʼятну монету із серії «Відродження української державності». 17 січня в обіг введуть монету, присвячену сторіччю Акту Злуки та соборності українських земель, повідомили в прес-службі НБУ.

Акт Злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) було проголошено в 1919 році, 22 січня. Цей день в незалежній Україні є святковим і має назву Дня соборності України.

Монета з нейзильберу (зносостійкий сплав міді з нікелем і цинком) буде мати діаметр 35 мм і масу 16,54 г. На її аверсі зображено орнаментовані написи УНР і ЗУНР. На реверсі — фрагмент тексту Акту і зображення лева та Архангела Михаїла як символ регіонів України, що обʼєднуються.

Пам'ятна монета НБУ до сторіччя соборності України, аверс

Пресслужба НБУ

Пам'ятна монета НБУ до сторіччя соборності України, реверс

Пресслужба НБУ

  • Біля Міністерства оборони, на Повітрофлотському проспекті в Києві відкрили Зал памʼяті захисників України. У ньому зберігається Книга памʼяті, в яку вписані імена українських військових, загиблих на Сході України.
  • У Берліні триває процес у справі про викрадення з місцевого музею золотої монети вагою 100 кг. У крадіжці підозрюють чотирьох чоловіків віком від 20 до 24 років. Цінна монета належала відомому в Україні німецькому бізнесмену Борису Фуксману.