Половині захоплених Росією в Чорному морі українських моряків продовжили арешт до середини весни

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Половині захоплених Росією в Чорному морі українських моряків продовжили арешт до середини весни

Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

Сьогодні в Лефортівському суді Москви розглядають подовження арешту для українських моряків, захоплених Росією в Керченській протоці. На даний момент суд подовжив арешт дванадцятьом морякам.

О 14:44 суд оголосив своє рішення про продовження арешту для Андрія Оприска, Сергія Цибізова, Романа Мокряка і Євгена Семидоцького до 24 квітня.

О 14:46 суд оголосив про те, що до 24 квітня продовжено арешт Володимира Терещенка, Богдана Головаша, Сергія Попова і Андрія Шевченка.

О 15:08 суд оголосив рішення про продовження арешту до 24 квітня для Михайла Власюка, Дениса Гриценка, Вʼячеслава Зінченка й Андрія Драча.

Коли українських військових виводили з залу засідання, частина присутніх біля дверей залу вітали їх вигуками: «Слава Україні».

Як повідомила український омбудсмен Людмила Денісова, 24 українських моряків поділили на шість груп по чотири людини, і засідання щодо перших трьох груп почалося о 09:30.

Денісова зазначила, що на прохання російських прокурорів засідання проходять у закритому режимі, а рішення суду будуть оприлюднюватися без обґрунтування. При цьому Лефортівський суд відмовився передавати справу в Московський гарнізонний військовий суд.

Як розповіла Денісова, всі моряки на засіданні суду нагадали про те, що визнали себе військовополоненими і на питання суду відповідати відмовилися. Адвокати на засіданні суду підкреслили, що суд порушує ч. 4 ст. 15 Конституції РФ тим, що не визнає українців військовополоненими.

  • 27 і 28 листопада в анексованому Криму російський суд заарештував усіх українських моряків, яких РФ затримала в Керченській протоці.
  • РФ звинувачує їх у незаконному перетині кордону Росії групою осіб. Морякам загрожує до 6 років позбавлення волі. Україна заперечує всі звинувачення і наполягає на негайному звільненні військових.