Генсек Ради Європи Ягланд вкотре висловився за повноправне членство Росії в ПАРЄ

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Генсек Ради Європи Ягланд вкотре висловився за повноправне членство Росії в ПАРЄ

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив про важливість повноправного членства Росії, в тому числі і в Парламентській асамблеї ради Європи. Про це він повідомив на прес-конференції з міністром закордонних справ Німеччини Хайко Маасом, пише Укрінформ. У Росії не збираються сплачувати внесок у ПАРЄ в 2019 році, повідомляє ТАСС.

«Критичним питанням є те, чи продовжуватиме Російська Федерація залишатися частиною Конвенції [Європейської конвенції прав людини]. Адже у нас є протиріччя в Парламентській асамблеї, що стосуються права голосу», — вважає він.

Генсек стверджує, що проблему позбавлення Росії права голосу в ПАРЄ необхідно «вирішити політично».

Разом з тим віце-спікер Держдуми Петро Толстой після консультацій із головою ПАРЄ Ліліан Морі Паскʼє в Женеві заявив, що Росія не буде сплачувати внесок в ПАРЄ у 2019 році.

«ПАРЄ не отримає російського внеску. Росія не буде купувати квитки на той фільм, який вона не дивиться», — заявив парламентарій.

  • У 2014 році делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму і виключили з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не відвідує сесії, а Москва перестала сплачувати членські внески в ПАРЄ та Раду Європи.
  • 9 жовтня 2018 року ПАРЄ не змінила правила застосування санкцій до делегації, які дозволили б Росії повернутися до складу Асамблеї.
  • Після цього віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка входить в українську делегацію в ПАРЄ, заявила, що генеральний секретар ПАРЄ Турбйорн Ягланд шантажує організацію економією і скороченням секретаріату після відмови ПАРЄ повертати Росію до складу Асамблеї.