ЦВК зареєструвала ще трьох кандидатів на посаду президента України: Мураєва, Гриценка і Купрія

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Центральна виборча комісія зареєструвала ще трьох кандидатів на посаду президента України на виборах 31 березня 2019 року — Анатолія Гриценка, Віталія Купрія та Євгена Мураєва. Відповідне рішення ухвалили на засіданні ЦВК 15 січня.

Євген Мураєв висувається від політичної партії «Наші», Гриценко — від «Громадянської позиції», Купрій іде самовисуванцем.

До цього ЦВК вже зареєструвала пʼять кандидатів у президенти: Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Андрія Садового, Віталія Скоцика та Ігоря Шевченка.

  • Передвиборна кампанія на посаду президента стартувала 31 грудня 2018 року. Документи для реєстрації ЦВК прийматиме до 3 лютого 2019 року. Вести передвиборну агітацію кандидатам дозволяється після офіційної реєстрації і до 00:00 29 березня 2019. Результати виборів президента повинні бути встановлені до 10 квітня. А восени цього ж року в Україні відбудуться парламентські вибори.
  • За законом, ніяких обмежень за кількістю кандидатів, які можуть балотуватися на посаду президента, в Україні немає. Щоб зареєструватися, кандидат повинен внести 2,5 млн грн застави, а також надати щорічну декларацію про доходи. У разі програшу гроші не повертаються.
  • На виборах президента у 2014 році ЦВК зареєструвала 23 кандидати, але згодом скасувала реєстрацію Олега Царьова і Наталії Королевської. Вони написали заяви, що відмовляються балотуватися.