Паросток бавовни, що зійшов на зворотному боці Місяця, загинув. Він не витримав місячну ніч

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Паросток бавовни, що зійшов на зворотному боці Місяця, загинув. Він не витримав місячну ніч

CNSA

Паросток бавовни з насіння, доставленого на Місяць китайським зондом Changeʼ4, за словами вчених, вже засох і помер. Про це пише ABC.

Учені, які провели експеримент на борту місячного зонда, розповіли, що рослина загинула, коли температура на зворотному боці Місяця впала до -170 градусів. На відміну від Землі, Місяць не має атмосфери, яка б захищала його поверхню від екстремальних температур.

Професор Се Генсінь з університету Чунцина, який керував розробкою космічного експерименту, зазначив, що його команда передбачала короткий термін життя паростка.

«Навряд чи він пережив би місячну ніч», — зазначив Генсінь.

Астронавти вже вирощували рослини на Міжнародній космічній станції в минулому, але експеримент зі спробами виростити щось на Місяці вчені провели вперше.

Це поставило перед науковцями завдання — вирішити, як найкраще змоделювати умови, щоб допомогти рослинам впоратися з природними умовами на Місяці.

«У нас ще не було такого досвіду . І ми не могли змоделювати місячне середовище, зокрема мікрогравітацію та космічне випромінювання, на Землі», — додав Генсінь. Учені сподівалися, що насіння проросте і сформує мікроекосистему, де рослини забезпечуватимуть киснем мух, які будуть виробляти вуглекислий газ, необхідний для фотосинтезу.

  • На зворотному боці Місяця зійшов перший паросток бавовни, доставлений китайським космічним зондом Changʼe-4. Це перший вдалий біологічний експеримент на поверхні супутника Землі.
  • Зонд Changʼe-4 висадився на дно кратера Кишені в південній півкулі зворотної сторони Місяця 3 січня. Це перша в історії людства посадка космічного апарата на зворотний бік Місяця.