Суд Польщі визнав неконституційними терміни «українські націоналісти» та «Східна Малопольща» в «антибандерівському законі»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Конституційний суд Польщі визнав неконституційними терміни «Східна Малопольща» та «українські націоналісти» в Законі про Інститут нацпамʼяті (ІНП), також відомий як «антибандерівський закон». Про це повідомляє Польське радіо.

Ці положення в законі в лютому 2018 оскаржив президент Польщі Анджей Дуда, за що йому подякував президент Петро Порошенко.

Зі свого боку польський Сейм і генпрокурор країни висловили протест проти такого рішення.

Віце-премʼєр України Павло Розенко зазначив, що рішення Конституційного суду Польщі закриває одне з принципових питань для України, яке останнім часом викликало серйозне напруження в українсько-польських відносинах.

Він висловив сподівання, що продовження діалогу вирішить решту проблемних питань десятиліть.

Нагадаємо, Закон про Інститут національної памʼяті був прийнятий 1 березня 2018 року. У січні Сейм ухвалив поправки до закону, у яких йшлося про «злочини українських націоналістів». Зміни дозволяли впорушувати кримінальні справи проти тих, хто «заперечує злочини українських націоналістів у 1925—1950 роках, а також злочини українських формувань, які колаборували з ІІІ Рейхом під час Другої світової війни», а також веде пропаганду «бандеризму». Стаття передбачала штраф або позбавлення волі до трьох років.

Україна рішуче засудила цей закон, який згодом негативно впливав на хід діалогу щодо українсько-польської історії. На даній темі також не раз спекулювали популісти та націоналістичні організації обох країн.

Закон про ІНП також розкритикували Ізраїль і США. Перші виступали проти покарання за розповсюдження даних про участь польської нації у Голокості.