Лазерні установки і перехоплення супутників. Білий дім представить нову доповідь про протиракетну оборону

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Адміністрація президента США Дональда Трампа розробить нову стратегію для більш агресивної системи протиракетної оборони космічного базування, щоб захистити країну від загроз з боку Північної Кореї та Ірану і протистояти передовим ракетним системам Росії і Китаю, повідомляє The Telegraph.

Очікують, що подробиці про «Огляд протиракетної оборони» будуть оприлюднені під час візиту Трампа в Пентагон 17 січня.

Порівняно з попередньою версією доповіді 2010 року, з її заголовка прибрали згадку про балістичні ракети. Таким чином, нова доповідь може фокусуватися на протидії гіперзвуковій зброї і боєголовкам, здатним до маневрування, якими останнім часом хизується Росія.

«З огляду на так звані «Зоряні війни» часів адміністрації Рональда Рейгана, нова доктрина передбачає, що для достатнього захисту США Пентагон зобовʼязаний розширювати військову присутність у космосі з метою більш швидкого виявлення, відстеження і знищення ворожих ракет», — пише The Telegraph.

Зараз США розглядають можливість розміщення в космосі групи супутникових датчиків для більш швидкого виявлення ракет супротивника при їх запуску.

Адміністрація Трампа також планує вивчити ідею розміщення перехоплювачів у космосі, щоб США могли наносити удари по ворожих ракетах протягом перших хвилин польоту.

Така концепція, в цілому, відповідає ідеології Стратегічної оборонної ініціативи — так званому проекту «Зоряні війни» часів Рейгана. Деталі нової доповіді поки невідомі, але раніше йшлося про розміщення в космосі лазерної протиракетної зброї.

  • У 2018 році Росія представила свої розробки в області стратегічного гіперзвукового ракетного озброєння, однак багато експертів сумніваються, що РФ зараз має можливість освоювати таке озброєння.
  • США ввели економічні санкції і створюють коаліцію проти Ірану, звинувативши країну в зриві домовленостей про припинення воєнних ядерних розробок.
  • Північна Корея заявила, що ніколи не відмовиться в односторонньому порядку від ядерної зброї, якщо Сполучені Штати першими не усунуть свою ядерну загрозу.