Суд скасував заборону на поширення російськомовного культурного продукту у Львівській області

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Суд скасував заборону на поширення російськомовного культурного продукту у Львівській області

Stanislav Kondratiev / Unsplash

Львівський окружний адміністративний суд скасував заборону на російськомовний культурний продукт на території Львівської області. Рішення ухвалено 16 січня, воно набуде чинності через 30 днів, повідомила theБабелю головний спеціаліст суду із звʼязків з громадськістю і пресою Світлана Ємельянова.

«16 січня було прийнято рішення, яким було визнано протиправним і недійсним рішення Львівської обласної ради від 18 вересня 2018 року № 745 про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області», — сказала Ємельянова.

За її словами, позов подала громадська організація «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір — право народу».

Крім того, позов про скасування заборони на російськомовний культурний продукт подав видавець і журналіст Сергій Іванов-Малявін. На своїй сторінці у Facebook він повідомив, що суддя скасував мораторій.

«Спасибі здоровому глузду в особі судді З. Гавдика», — додав Іванов-Малявін. Також у соцмережі він вказав, що відмовився коментувати справу російським державним каналам, а рішення суду вважає «досягненням української Конституції, яка гарантує права національних меншин, та українського суду».

Малявін також пояснив, що його позов, та позов «Українського вибору» розглядалися паралельно, а потім були обʼєднані.

  • Львівська обласна рада запровадила мораторій на використання російськомовного культурного продукту 18 вересня 2018 року. За це рішення проголосували 57 депутатів. Заборона має діяти до моменту повного припинення окупації території України.
  • Під мораторій потрапив і журнал «Шо», який частково виходить російською мовою. У жовтні минулого року theБабель зʼясовував ситуацію навколо видання .
  • У першій версії новини Сергій Іванов-Малявін був названий представником позивача ГО «Український вибір», із посиланням на слова спеціалісту суду Светлану Ємельянову. Це не відповідає дійсності: Сергій Іванов-Малявін не є представником «Українського вибору». Редакція приносить свої вибачення.