Нацкомісія зі звʼязку: В обласних центрах 4G-звʼязок є у 90% населення

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Технологія мобільного інтернет-зʼєднання 4G в діапазоні 1800МГц зараз доступна в 1,38 тисяч населених пунктах України для не менш ніж 90% їх мешканців. Це відповідає ліцензійним умовам щодо впровадження 4G-звʼязку в країні, повідомила Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері звʼязку та інформатизації (НКРЗІ).

За даними НКРЗІ, в Україні 4G-звʼязком від «Київстару» покриті 95 населених пунктів, від «Vodafone Україна» — 1099 населених пунктів, а також 185 населених пунктів — від lifecell.

В коментарях агентству Інтерфакс-Україна lifecell і «Київстар» зазначили, що подавали в НКРЗІ дані тільки щодо населених пунктів з населенням не менш ніж 10 тисяч людей.

За даними прес-служб операвторів, 4G-звʼязок від lifecell в діапазоні 1800МГц присутній в 5 082 населених пунктах, а від «Київстару» — в 3 619 населених пунктах.

Згідно з умовами ліцензії НКРЗІ, мобільні оператори повинні були за рік забезпечити можливість отримання послуг 4G-звʼязку для не менш ніж 90% населення кожного обласного центру України.

  • В Україні навесні 2018 року зʼявилася мобільний звʼязок 4G. Деякі регіони досі користуються тільки застарілим форматом передачі даних мобільного звʼязку EDGE, який функціонує як надбудова над 2G і 2.5 G (GPRS)-мережами.
  • Мобільний оператор «Київстар» припиняє підключати абонентів на кілька тарифних планів, а також змінює тарифи з 14 січня 2019 року.
  • Вартість тарифів лінійки Vodafone Red Business з 1 грудня виросла на 9-42,8%, але при цьому в них стане більше хвилин голосового звʼязку і мегабайт.