«Полегшить процес». Митрополит Епіфаній відреагував на ухвалення закону про перехід релігійних громад

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній вважає, що держава має унормувати перехід релігійних громад, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Все те, що відбувається на законодавчому рівні, має полегшити цей процес», — сказав він журналістам у Києві. На його думку, законодавче врегулювання зробить процес переходу мирним і без протистояння.

У четвер Верховна Рада ухвалила закон, який описує механізми переходу церковних громад в інший релігійний центр (управління). Щоб змінити підпорядкованість, громада повинна повести загальні збори. Рішення вважаються прийнятими, якщо їх підтримали не менш ніж дві третини членів релігійної громади. Зміни необхідно внести в статут і завірити підписами членів громади, які підтримали таке рішення.

  • В кінці грудня 2018 року депутати Ради прийняли закон, який зобовʼязує УПЦ Московського патріархату вказати у назві церкви належність до Російської православної церкви.
  • Загалом документ зобовʼязує будь-які релігійні організації вказувати у своїй повній назві належність до керівного центру, якщо він розташований на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території.