WSJ: США розглядають питання відмови від мит на китайські товари. Це може допомогти налагодити торгові відносини між країнами

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У міністерстві фінансів США розглядають питання відмови від мита на товари з Китаю. Про це пише The Wall Street Journal.

Дану ідею просуває міністр фінансів країни Стівен Мнучин. Така пропозиція може бути спробою налагодити торгові відносини та переговори з Китаєм, а також створити можливість подальших спільних довгострокових реформ. Відмова може бути як повною, так і частковою.

Із супротивників такого рішення видання зазначає торгового представника США Роберта Лайтхайзера. На його думку, такий крок може розглядатися Китаєм як слабкість Сполучених Штатів. Однак він допускає, що частина тарифів може бути знижена або скасована, якщо до 1 березня США і КНР зможуть укласти міцну торгову угоду. На саміті G20 країни домовилися відкласти введення мит саме до цього часу.

Остаточне рішення з цього питання не було прийнято, президенту США Дональду Трампу ці пропозиції теж поки не представили.

Тим часом у Вашингтоні поки розмірковують про те, як можна було б змусити Китай піти на поступки в деяких торгових питаннях. Видання зазначає, що пропозиція глави міністерства фінансів може бути представлена на торгових консультаціях між Китаєм і США, які відбудуться 30—31 січня.

  • У липні США ввели 25-відсоткові збори для 818 найменувань китайської продукції. У кінці серпня список доповнили 279 найменуваннями товарів. Китай у відповідь ввів аналогічні мита на 659 груп товарів зі США.
  • 24 вересня у США набули чинності нові мита в 10% на імпортовані з Китаю товари на суму в $200 млрд. Одночасно в Китаї почали діяти нові тарифи на американські товари на суму $60 млрд. Президент США Дональд Трамп звинувачує Китай у «нечесних торгових практиках». Він вводить загороджувальні барʼєри для іноземних товарів, оскільки вважає, що це допоможе американським виробникам.
  • Китайський фондовий ринок показав за підсумками 2018 року найгірші результати зі збитком у $2,4 трлн, пише Bloomberg. Так, базовий індекс Shanghai Composite опустився на 25% з початку року, що зробило китайський фондовий ринок найневдалішим у світі серед великих ринків у 2018 році.
  • Переговори Вашингтона з Пекіном щодо врегулювання ситуації стартували ще 7 січня.
  • Президент США Дональд Трамп готується закінчити торговну війну з Китаєм, уклавши нову угоду, щоб оживити американські ринки. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на свої джерела.