Японія запустила ракету з сімома супутниками, щоб створити штучний метеоритний дощ

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Сьогодні, 18 січня, Японія запустила ракету Epsilon-4 із сімома малими супутниками на борту. Один з них — ALE-1 — повинен перевірити технологію створення штучного метеоритного дощу, пише Інтерфакс .

Цей супутник несе 400 маленьких кульок, хімічну формулу складу яких не розкривають. За командою супутник повинен буде запустити деяку кількість кульок у заданому напрямку і з певною швидкістю, щоб ці обʼєкти згоріли в атмосфері Землі, створивши ілюзію метеорного потоку і при цьому не досягнувши поверхні планети.

Вантажу супутника повинно вистачити на 20—30 демонстрацій з урахуванням того, що під час кожної з них будуть працювати до 20 «зірок, що падають». Також, змінюючи хімічний склад у кульках, можна буде змінювати кольори зорепаду.

ALE-1 повинен був вийти на орбіту на висоті до 500 км над поверхнею Землі, а потім протягом 2019 року опуститися до висоти в 400 км.

Експериментальну демонстрацію японці планують провести навесні 2020 року над містом Хіросіма та іншими західними районами країни. У середині 2019 року хочуть запустити другий супутник, подібний ALE-1. Передбачається, що обидва супутники можна буде використовувати в тандемі або окремо.