«Нафтогаз»: Через контракти 2009 року Україна втратила $32 млрд — це понад 60 тис. грн на кожну родину

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Нафтогаз»: Через контракти 2009 року Україна втратила $32 млрд — це понад 60 тис. грн на кожну родину

Simon Dawson / Bloomberg via Getty Images

Через газові контракти 2009 року між державною компанією «Нафтогаз України» і російським «Газпромом» Україні завдано збиток на приблизно $32 млрд. Про це на брифінгу 18 січня заявив глава правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«За період до 2014 року Україна безповоротно втратила приблизно $32 млрд. Ця цифра складається з переплат, штрафів, інших компонентів, які є наслідком саме контрактів 2009 року. У перерахунку на кожну українську родину це приблизно 61 тисяча гривень», – сказав він.

За словами Коболєва, завдяки перемозі у Міжнародному арбітражному суді Стокгольма «вдалося врятувати $94,7 млрд».

«У перерахунку на кожну родину ця цифра складає приблизно 177 тисяч гривень», — додав глава правління «Нафтогазу».

«Нафтогаз» і «Газпром» почали судитися в 2014 році. Російський монополіст вимагав від української компанії $56 млрд через відмову від принципу «бери або плати», за яким «Нафтогаз» був зобовʼязаний викуповувати фіксовані обсяги газу. Вимоги української сторони вкладалися в $44 млрд

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов «Нафтогазу» до «Газпрому» на недостатній обсяг транзиту. Українська компанія домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі, «Газпром» повинен виплатити $2,56 млрд на користь «Нафтогазу». Українська компанія також домоглася зменшення обовʼязкових річних обсягів закупівель газу з 52 млрд кубометрів до 5 млрд.