Лавров: Путін погодився відправити німецьких і французьких фахівців у Керченську протоку

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Президент Росії Володимир Путін погодився відправити експертів Німеччини і Франції для перевірки свободи судноплавства в Керченській протоці. Про це під час прес-конференції повідомив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

«Вже понад місяць тому канцлер [Ангела] Меркель просила президента Путіна дозволити німецьким фахівцям приїхати в район Керченської протоки і подивитися, як здійснюється прохід через цю акваторію, враховуючи, що необхідно дотримуватися норм безпеки. І президент Путін тут же погодився. Через якийсь час канцлер Меркель попросила його, щоб німецькі фахівці приїхали разом з французькими. На це він теж погодився. Але ось минуло вже більш ніж місяць, але поки ніяких приїздів ми не спостерігаємо», — сказав Лавров.

Він зазначив, що глава МЗС Німеччини Гайко Маас передав йому пропозицію узгодити ці плани з Україною.

«Ми сказали чесно: якщо наші колеги зацікавлені в тому, що обіцяв президент Путін канцлеру Меркель, це можна зробити сьогодні, завтра, в будь-який момент. Якщо ідея полягає в необхідності перевести все це в якусь політичну процедуру, в якій буде і українська сторона приймати якісь рішення, то ми ризикуємо опинитися в тій же ситуації, в якій опинився нормандський формат з «формулою Штайнмайєра [пропозиції міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра в 2015 році про механізми введення в дію закону про особливий статус Донбасу]», — додав міністр закордонних справ РФ.