Проти німецького журналіста порушили справу про причетність до підпалу будівлі Спілки угорців в Ужгороді

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Проти німецького журналіста порушили справу про причетність до підпалу будівлі Спілки угорців в Ужгороді

Vyacheslav Prokofyev \ TASS via Getty Images

Прокуратура Берліна порушила кримінальну справу проти німецького журналіста Мануеля Охсенрайтера про підбурюванні до підпалу будівлі Спілки угорців в Ужгороді 4 лютого 2018 року, пише Zeit Online.

Раніше поляк Міхал Прокопович, один з паліїв, повідомив Краківському суду, що на вчинок його підбив німецький ультраправий журналіст Охсенрайтер. За його словами, саме журналіст давав йому вказівки.

Представник журналіста називає неправдивими всі звинувачення.

Прокопович — один із трьох підозрюваних поляків, які повʼязані з ультраправим рухом Falanga і партією Zmiana (підтримує російську політику). Усі троє наразі перебувають під слідством. Охсенрайтер має звʼязки з польськими правими активістами, включаючи Матеуша Піскорського, засновника партії Zmiana. Сам Піскорський був заарештований у 2016 році за підозрою у шпигунстві на користь Росії та Китаю.

Також журналіст працював консультантом депутата німецького парламенту від ультраправої партії «Альтернатива для Німеччини» Маркуса Фронмайєра. Після скандалу політик заявив про розірвання контрактів з Охсенрайтером.

  • Вночі 4 лютого 2018 року у вікно угорського культурного центру кинули пляшку із запальною сумішшю, яка не загорілася. Через кілька годин у розбите вікно будівлі засунули просочену бензином куртку, яку і підпалили. Жертв підпалу не було.
  • За даними слідства, за день до підпалу, 3 лютого 2018 року, двоє посібників Прокоповича вʼїхали в Україну з боку Словаччини, отримавши від нього гроші та план вчинення підпалу.
  • Охсенрайтер — редактор правого німецького журналу Zuerst! Як зазначає «Радіо Свобода», протягом останніх пʼяти років він часто виступав у російських державних ЗМІ, висловлюючи підтримку проросійським бойовикам на Донбасі.