На батьківщині Страдіварі проводять унікальний музичний проект. Його ледь не зіпсував розбитий стакан

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

В італійському місті Кремона проводять унікальний проект цифрового запису. Там записують звучання музичних інструментів 17 та 18-го століть, які створював Антоніо Страдіварі. Для цього жителів міста попросили на деякий час дотримуватись тиші. Запис довелося починати заново через розбиту в барі неподалік склянку. Про це пише The New York Times.

За планом, у проект Stradivarius Sound Bank повинні увійти записи всіх можливих тонів звучання інструментів, створених Страдіварі. Для запису використовують 32 надчутливих мікрофони. Крім самих інструментів, апаратура вловлює ще й сторонні звуки. Навіть стукіт підборів або звук автомобіля псує якість, і запис доводиться починати заново.

Організація проекту також зайняла багато часу. «Нам знадобилося кілька років, щоб переконати музей дозволити нам використовувати струнні інструменти 500-річної давнини, — сказав один з організаторів Томас Коритке. — Потім ми повинні були знайти кращих музикантів, які б ідеально знали структуру інструментів. Потім потрібно було вивчити акустику зали».

Щоб реалізувати проект, мер міста Джанлука Галімберті провів прес-конференцію. На ній він розпорядився перекрити вулиці в усьому району біля зали, де проводиться запис, і попросив жителів зберігати тишу.

«Це незвичайний проект, який дивиться в майбутнє, і я впевнений, що люди з Кремони зрозуміють, що закриття району було неминучим», — зазначив Галімберті.

Першою записували скрипку Страдіварі. Після перших же нот прилади показали, що різкий звук зіпсував запис. Пізніше зʼясувалося, що причиною тому став стакан, який розбився в барі неподалік. Весь запис довелося починати спочатку.

У Кремоні в музеї зберігається безліч музичних інструментів, зокрема створенні Страдіварі.

Мета Stradivarius Sound Bank — дати майбутнім поколінням можливість почути звучання старовинних музичних інструментів.

  • Музичний дует Field Music з Великої Британії підготував перформанс, який відтворює у звуковому форматі останні моменти перед закінченням Першої світової війни, коли було оголошено про перемирʼя.
  • Українська опера-реквієм IYOV («Іов») музично-театральної формації NOVA OPERA увійшла в список переможців премії Music Theatre NOW.