Акціонери Amazon не хочуть продавати державі систему розпізнавання обʼєктів Rekognition. Бояться за безпеку громадян

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Акціонери найбільшого в світі онлайн-рітейлера Amazon попросили її керівництво тимчасово зупинити продаж технології розпізнавання обʼєктів Amazon Rekognition державі, пише CNN.

Інвестори закликали припинити продаж технології до тих пір, поки «стороння оцінка не встановить, що технологія не порушує або не сприяє порушенню громадянських прав та прав людини». Очікується, що резолюцію розглянуть на раді директорів Amazon влітку 2019 року.

У компанії відмовилися від коментарів. Як стверджує видання, минулого року близько 20 груп акціонерів Amazon направили листа генеральному директору Джеффу Безосу, в якому просили компанію припинити продаж Rekognition урядові. З таким же проханням до керівництва звернулися й кілька громадських організацій.

Що таке Amazon Rekognition?

Технологія, яка використовується для ідентифікації обʼєктів, осіб і сцен у відео та зображеннях. Наприклад, її можна використовувати для сканування облич людей, що заходять у будівлю суду в режимі реального часу, щоб визначити, чи є вони у базі даних злочинців. Технологію випустили в 2016 році і з того часу нею користуються державні органи США, зокрема поліцейські управління в штатах Флорида й Орегон.