Тисячі людей проводжають вбитого мера Гданська до місця його поховання

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

У жалобній процесії з труною вбитого мера Гданська Павла Адамовича беруть участь тисячі людей. Проводи проходять в Гданську, повідомляє RMF 24.

У звʼязку зі смертю Адамовича президент Польщі Анджей Дуда оголосив національний траур, який триватиме з 17:00 пʼятниці до 19:00 суботи, 19 січня. На державних установах в усій країні приспущені національні прапори.

Труну з тілом Адамовича винесли з Європейського центру солідарності у Гданську і везуть вулицями міста до базиліки Вознесіння Пресвятої Діви Марії, в якій Адамовича поховають 19 січня.

Adam Warżawa /PAP

  • Адамович отримав серйозні поранення внаслідок нападу 13 січня. Інцидент стався під час святкового концерту Великого оркестру Різдвяної допомоги в Гданську. Чоловік з бейджем «Преса» піднявся на сцену і вдарив Адамовича ножем кілька разів.
  • Від отриманих травм 14 січня Адамович помер у лікарні.
  • Нападником виявився 27-річний Стефан В. Він тричі вдарив ножем мера, зачепивши серце, черевну порожнину та діафрагму. Після нападу зловмисник взяв мікрофон і заявив, що «невинно сидів у вʼязниці», за що поклав відповідальність на партію «Громадянська платформа», членом якої був Адамович.
  • За даними місцевих ЗМІ, Стефан В. сидів у вʼязниці за пограбування банку. Також повідомляється, що у нього проблеми з психікою. Йому загрожує від 25 років вʼязниці або довічне увʼязнення.