Порошенко: Українські військові ще не застосовували комплекси Javelin

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Українські військові ще жодного разу не застосовували протитанкові комплекси Javelin на лінії фронту на Донбасі. Про це заявив президент Петро Порошенко, повідомляє УНІАН.

«Чому такий важливий був Javelin? Бо це дуже сучасна протитанкова зброя. Вистрелив і забув, ракета сама знаходить російський танк і знищує його. Поки що жодного пострілу з Javelin на фронті не відбулось», — заявив Порошенко під час поїздки до Черкаської області.

За словами президента, «російські танкісти відмовляються виїжджати на лінію зіткнення» на танках, тому танкові обстріли припинилися. «Уже рік в нас не стріляють з танків, бо відмовляються», — додав президент.

У березні 2018 року Держдепартамент США схвалив продаж Україні 210 протитанкових ракет Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько $47 млн. Їх доставили в Україну вже у травні, тоді ж відбулися перші випробування цих комплексів.

Що таке Javelin?

Це переносний протитанковий ракетний комплекс виробництва американських Raytheon та Lockheed Martin. Вын працюэ за принципом «вистрілив-забув» — оператор комплексу не супроводжує та не коригує політ ракети, поки вона наближається до цілі.

Комплекс призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних обʼєктів, що переміщуються на низькій висоті й швидкості — гелікоптерів або безпілотників. З 1996 року перебуває на озброєнні США.