Митрополит Епіфаній розповів, де пройде його інтронізація і коли відбудеться перше засідання Священного Синоду ПЦУ

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Митрополит Епіфаній розповів, де пройде його інтронізація і коли відбудеться перше засідання Священного Синоду ПЦУ

Марків Михайло / УНІАН

Перше засідання Священного Синоду Православної церкви України (ПЦУ) відбудеться після інтронізації глави ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія, яка, у свою чергу, відбудеться 3 лютого 2019 року. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми готуємося до інтронізації. 3 лютого відбудеться інтронізація у Святій Софії Київській. Потому відбудеться перше засідання Священного Синоду, де вже будуть остаточно узгоджені, затверджені та призначені відповідні посади або синодальні управління, які діятимуть в подальшому для розвитку нашої єдиної помісної православної церкви», — розповів митрополит Епіфаній.

Поки, за його словами, необхідно вирішити всі юридичні питання на законодавчому рівні.

Дату інтронізації митрополит озвучував раніше. 3 лютого — день його народження.

  • Інтронізація — урочисте зведення на престол новообраного глави православної або католицької церкви.
  • 14 січня Вселенський патріархат оприлюднив текст Томоса про надання автокефалії Православної церкви України. Згідно з документом, «Православна церква, що знаходиться в межах політично суверенної і повністю незалежної держави Україна, її митрополит, архиєпископ і єпископ, її монастирі та парафії, а також усі церковні установи в ній відтепер автокефальні, незалежні та самокеровані».
  • Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос ще 5 січня. Церемонія відбулася в Патріаршому соборі Святого Георгія Побідоносця в Стамбулі.
  • Вранці 6 січня у Стамбулі митрополиту Епіфанію вручили Томос про автокефалію ПЦУ — одразу після спільного святкового різдвяного богослужіння.
  • 7 січня Томос про автокефалію представили у Софії Київській. Пізніше зʼясувалося, що сувій Томосу тимчасово забрали з Софійського собору в столиці і відправили до Стамбула, де 9 січня члени Синоду Вселенського патріархату підписали його.