У Львові помер Омелян Коваль, він був одним з лідерів ОУН(б) і колишнім вʼязнем концтабору «Аушвіц»

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У Львові у віці 98 років помер один з лідерів ОУН (б), колишній вʼязень табору «Аушвіц» Омелян Коваль. Про це повідомив директор Українського інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович на своїй сторінці в Facebook.

«Нині помер Омелян Коваль — один з лідерів ОУН (б), вʼязень нацистського табору Авшвіц. У лютому йому повинно було виповниться 99 років. Останні роки жив в Україні, помер у Львові», — написав Вʼятрович.

Хто такий Омелян Коваль?

Коваль був одним із провідних членів ОУН(б) і активно займався суспільно-політичною діяльністю.

Він народився в селі Рахиня, тепер Долинський район Івано-Франківської області 24 лютого 1920 року.

У 1941 році був заарештований гестапо і увʼязнений в тюрмі на Лонцького у Львові. Пізніше сидів у вʼязниці Монтелюпіх у Кракові, а звідти 20 липня 1942 його було відправлено до концтабору «Аушвіц» (№ 49730) з першою групою 25 українських політвʼязнів («Bandera Gruppe»), серед яких Коваль був наймолодшим. Після евакуації Аушвіца 18 січня 1945, його відправляли в концтабори «Мавтгавзен», «Мельк» і «Ебензе». 6 травня 1945 його звільнили американці.

З 1948 року жив у Бельгії, там активно займався суспільно-політичною діяльністю, просуваючи українську діаспору. Громадянства Бельгії у нього не було, лише статус біженця ООН, відповідно до Женевської конвенції.

В Україну він разом з дружиною повернувся тільки в 2013 році. У нього було четверо дітей і дві онуки.