Звіт Oxfam: за останні 10 років кількість мільярдерів на планеті зросла вдвічі, а бідні стали ще біднішими

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Перед початком Всесвітнього економічного форуму в Давосі благодійна організація Oxfam надала звіт, який показує, що 2018 був роком, коли багаті ставали багатшими, а бідні — біднішими. Згідно з його даними, статок 26 найбагатших людей світу виявився приблизно рівним статку 3,8 млрд бідних людей.

Збільшується розрив між багатими і бідними, що заважає боротьбі з бідністю.

Oxfam повідомляє, що багатство понад 2 200 мільярдерів по всьому світу збільшилося на $900 млрд у 2018 році, або на $2,5 млрд щодня.

Кількість мільярдерів, які володіють таким же багатством, як половина населення планети, скоротилася з 43 осіб у 2017 році до 26 у минулому. У 2016 році їх було 61.

Серед основних висновків:

  • За 10 років після фінансової кризи кількість мільярдерів зросла вдвічі.
  • У період з 2017 по 2018 рік новий мільярдер зʼявлявся кожні два дні.
  • Власник Amazon і найбагатша людина в світі, Джефф Безос збільшив свій статок до $112 млрд. Лише 1% його статку дорівнює всьому бюджету охорони здоровʼя в Ефіопії, країни з населенням 105 млн людей.

У доповіді зазначається, що багато урядів посилюють нерівність, не вкладають достатньо коштів у державні послуги. Він зазначив, що близько 10 000 людей вмирають через відсутність медичної допомоги, а 262 мільйона дітей не відвідують школу, часто через те, що їх батьки не можуть дозволити собі оплату, форму або підручники.

Доповідь про світову нерівність за 2018 рік показала, що в період з 1980 по 2016 рік найбідніші 50% людства отримували тільки 12 центів на кожен долар зростання світового доходу.

  • Найбільший інтернет-рітейлер Amazon очолив рейтинг найдорожчих компаній в світі.
  • Японський мільярдер Юсаку Маедзава встановив рекорд за кількістю ретвітів. Маедзава пообіцяв сотні випадкових передплатників за $10 тис. Для цього потрібно було бути підписаним на акаунт Маедзавы і ретвітнути його запис про роздачу грошей. Мільярдер пообіцяв, що напише переможцям в особисті повідомлення.