Євросоюз ввів санкції проти чотирьох росіян-розвідників. Двох з них Британія звинуватила в отруєнні Скрипалів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу запровадили санкції проти чотирьох росіян, п’яти сирійців і однієї юридичної особи з Сирії. Як повідомив кореспондент «Радіо Свобода» у Брюсселі Рікард Юзвяк, рішення голови МЗС ЄС ухвалили 21 січня.

Імена тих, хто потрапив під обмеження, опублікують сьогодні згодом. Санкції введенні через застосування хімічної зброї.

Як повідомляв Рікард Юзвяк 16 січня, посли країн Європейського Союзу погодилися запровадити санкції проти чотирьох офіцерів Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил Росії (ГРУ), зокрема проти двох російських розвідників, яких Велика Британія звинувачує в отруєнні колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки у березні 2018 року.

Санкції включають заборону на поїздки до Євросоюзу, а також заморожування активів.

  • Сергія і Юлію Скрипалів отруїли в Солсбері 4 березня 2018 року. Британська влада звинуватила в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов.
  • Журналісти Bellingcat і The Insider встановили, що за прізвищем Боширов ховається полковник ГРУ Анатолій Чепіга, а псевдонім Олександр Петров має військовий лікар Олександр Мішкін.