Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи переобрали соціал-демократку Ліліан Морі Паскʼє

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) переобрали швейцарку Ліліан Морі Паскʼє, яка обіймає цю посаду з 25 червня 2018 року, після відставки представника Італії Мікеле Ніколетті.

У своїй промові Ліліан Морі Паскʼє заявила, що всі держави Ради Європи повинні згуртовано працювати над забезпеченням безпеки, прав людини і демократії на Європейському континенті та за його межами.

Глава ПАРЄ не залишила поза увагою і позицію Росії, заявивши, що РФ повинна виконувати свої фінансові зобовʼязання нарівні з усіма членами Ради Європи (влітку 2017 року Росія перестала платити внесок до бюджету РЄ).

«Усі держави-члени повинні виконувати свої обовʼязки, включно з фінансовими, Рада Європи не може бути обʼєктом шантажу», — сказала вона.

Вона відзначила важливість боротьби з екстремізмом, насильством, репресіями та сексизмом. Паскʼє також бере участь в ініціативі ПАРЄ #NotInMyParliament (#НеВМоємуПарламенті), метою якої є боротьба із сексизмом і сексуальними зловживаннями в парламентах всієї Європи.

62-річна Ліліан Морі Паскʼє — соціал-демократка (Соціалістичний інтернаціонал), вона стала 32-м президентом ПАРЄ і четвертою жінкою на цій посаді. У політиці вона з 1983 року. Паскʼє була депутатом, а після і головою нижньої палати парламенту Швейцарії (Федеральні збори). У 2007 році її обрали до верхньої палати парламенту (Рада кантонів) і двічі переобирали туди — у 2011 та 2015 роках.