«Це не повинно бути проблемою, і гідно поваги». У Німеччині зʼявилася перша публічний політик-трансґендер

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
«Це не повинно бути проблемою, і гідно поваги». У Німеччині зʼявилася перша публічний політик-трансґендер

Matthias Balk / picture alliance via Getty Images

У Німеччині депутат від партії «Зелені» в ландтазі Баварії Маркус Ганзерер оголосив про зміну своєї ґендерної ідентичності. Після переобрання на другий термін він прийшов на прес-конференцію в сукні, перуці та з макіяжем і попросив відтепер звертатися до нього «пані депутат». Про це пише ABC.

Це перший випадок зміни статі серед німецьких політиків. Тепер це — Тесса Ганзерер.

«Я не стала жінкою, я завжди була жінкою», — відповіла вона на запитання журналістів. Переобрана в якості депутата в баварському парламенті на останніх регіональних виборах, вона оголосила, що консультується з юристом щодо того, як офіційно оформити зміну імені протягом дії депутатського мандата. Вона сподівається, що серйозних перешкод у неї не виникне, оскільки ясно, що це одна й та сама людина.

Метою було запропоновано зробити ситуацію з трансґендерами в країні більш видимою і заявити, серед іншого, що процедура зміни статі в реєстрі актів цивільного стану стала простішою і займає менше часу. «Я роблю це не заради забави або через особисті причини, це також і політичний акт», — сказала Тесса Ганзерер.

Тесса отримала підтримку від головуючого ландтагу Ілзе Айгнер, яка входить в Християнський соціальний союз (ХСС) партії Ангели Меркель.

«Пані Ганзерер прийняла дуже сміливе і у вищій мірі особисте рішення. Це не повинно бути проблемою і гідне поваги», — зазначила Айгнер.

У Німеччині законодавство досі вимагає дві психіатричні експертизи, щоб мати можливість подати заявку на зміну імені в реєстрі актів цивільного стану.

Ганзерер стверджує, що в кінці листопада вона отримала медичну довідку, видану психіатром, яка засвідчує її транссексуальність. Вона хотіла б прийти зі своїм новим імʼям на перше пленарне засідання року, 23 січня.