«Нафтогаз» може знизити суму позову до «Газпрому» на $10 млрд. Але тільки якщо буде новий контракт на транзит

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Українська сторона готова значно знизити суму позову до російського «Газпрому» в Стокгольмському арбітражі, якщо Росія підпише новий транзитний контракт з Україною на послуги після 2019 року. Про це розповів виконавчий директор «Нафтогазу України» Юрій Вітренко, передає «Укрінформ».

За словами Вітренка, сума позову може бути знижена з $12 до $2 млрд через те, що продовження транзиту газу через українську газотранспортну систему (ГТС) не призведе до її стрімкого знецінення, і в української сторони не буде підстав для нарахування додаткової амортизації.

За словами топ-менеджера «Нафтогазу», залишковий термін використання української ГТС складає приблизно 15 років. При цьому, якщо транзитний контракт на 2020 рік і далі не буде укладено, то амортизацію за 15 років треба буде перерозподілити на два роки, які залишилися до того моменту, поки у нас є транзит».

«2 мільярди [доларів] — це та частка видатків, яка не покривається зараз за поточним тарифом [на транзит]. Навіть без прискореної амортизації ГТС. Це в додаток до стягнення в 2,7 мільярда доларів [з «Газпрому»], які ми вже виграли. Мова йде про новий арбітраж, який ми почали ще навесні [2018 року]. Адже арбітраж — це тривалий процес», — пояснив Вітренко.