Луценко: Доказів вини Кучми у вбивстві Гонгадзе немає

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Юридичних доказів провини другого президента країни Леоніда Кучми в організації вбивства журналіста Георгія Гонгадзе немає. Про це заявив в інтервʼю журналісту Дмитру Гордону генпрокурор Юрій Луценко.

«Що я думаю про справу Гонгадзе. Коротко: у мене зараз немає юридичних доказів, що саме Кучма давав прямий наказ на вбивство Гонгадзе. На жаль, майор Мельниченко так і не здав оригінальних записів і записуючих пристроїв», — заявив Луценко.

За словами генпрокурора, без цього юридичне вирішення долі Кучми в цій справі неможливе. «Але я вважаю, що Кучма створив атмосферу, в якій невдоволення президента вловлювалося оточенням і приймалося рішення, хто швидше знищить ворога керівника еліт, диктатора», — підкреслив Луценко.

Вбивство Гонгадзе

Журналіст Георгій Гонгадзе зник у вересні 2000 року. У листопаді того ж року його обезголовлене тіло знайшли в Таращанському лісі, приблизно за 100 кілометрів від Києва. Наприкінці листопада керівник Соціалістичної партії України Олександр Мороз заявив у парламенті, що має аудіозаписи, які вказують на причетність до вбивства Гонгадзе вищого керівництва України, зокрема чинного президента Леоніда Кучми.

Ці записи зробив співробітник служби охорони президента Кучми, майор Микола Мельниченко. Кучма відкидає звинувачення на свою адресу. Головним організатором вбивства журналіста вважають генерала МВС Олексія Пукача. У 2013 році Пукача засудили за це вбивство до довічного увʼязнення.