Пожежа суден у Керченській протоці: кораблі заходили в анексований Крим та поставляли газ у Сирію

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Два кораблі під прапором Танзанії, що 21 січня загорілись у Керченській протоці, залучались до поставок газу, видобутого як з українського шельфу, так і з інших країн. Також судна незаконно поставляли газ у Сирію. Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій на офіційному сайті.

«Вказані судна раніше заходили до закритих портів тимчасово окупованого Криму та є порушниками режиму тимчасово окупованих територій. Також, за даними Офісу з питань контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), судна VENICE та MAESTRO задіяні до незаконних поставок газу в Сирію, починаючи з 2016 року», — зазначили у МінТОТ.

У міністерстві підкреслили, що газовий танкер VENICE (CANDY) вийшов із російського порту «Темрюк» 20 січня, однак на момент аварії на судні не працювала система AIS (Automatic Identification System). Те ж саме спостерігалося і на танкері MAESTRO — остання інформація про судно зафіксована AIS 9 січня 2019 року.

Система AIS дозволяє вчасно реагувати на аварії суден, надавати допомогу потерпілим, а також відслідковувати порушення руху кораблів і незаконний перетин кордонів

«Такі дії іноземних компаній, причетних до морських перевезень, спрямовані на уникнення відповідальності за українським законодавством і на намагання не потрапити до списку компаній-порушників, до яких можуть застосовуватись міжнародно-правові санкції», — наголосили в міністерстві.

  • Два газові танкери MAESTRO (рік будівництва — 1990) та VENICE (попередня назва CANDY, рік будівництва — 1992) під прапорами Танзанії загорілися ввечері 21 січня 2019 року. Аварія сталася під час перевантаження між суднами на морі методом ship to ship transfers в районі Керченської протоки.
  • У результаті пожежі на кораблях загинули не менше 11 осіб .