У Вашингтоні стався скандал між учнями католицької школи і корінними американцями. Тепер школярів погрожують виключити

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Католицька середня школа в Кентуккі розглядає питання про виключення учнів, яких вдалося впізнати на вірусних відеороликах, на яких вони сміялися над корінним американцем на Марші корінних народів. Про це пише AFP.

У відеоролику видно, як велика група хлопчиків-підлітків, зокрема в футболках і толстовках католицької середньої школи Ковінгтона, співає і оточує невелику групу корінних американців, які брали участь у Марші корінних народів у Вашингтоні (округ Колумбія). Хлопці в кепках «Зробимо Америку знову великої»[слоган виборчої кампанії Дональда Трампа] сміються і стоять поруч із літнім корінним американцем. Пізніше зʼясувалося, що це — ветеран Вʼєтнаму Натан Філліпс.

Відео викликало широке обурення в інтернеті, користувачі порівнювали дії хлопчиків із поведінкою противників шкільної інтеграції в 1960-х роках.

У суботу католицька середня школа і єпархія Ковінгтона опублікували спільну заяву, в якій говориться, що вони «засуджують дії» учнів і приносять вибачення Філліпсу.

«Така поведінка суперечить вченню церкви про гідність і повагу людської особистості, — йдеться в заяві. — Справа розслідується, і ми зробимо відповідні дії, аж до виключення студентів зі школи».

У заяві також наголошується, що учні офіційно відвідували марш у Вашингтоні (округ Колумбія).

Пізніше Філліпс сказав, що його найбільше непокоїло те, що супроводжуючи зі школи не втрутилися.

«Не знаю щодо виключення зі школи, але їх супроводжуючих слід звільнити», — сказав Філліпс.

Філліпс також пояснив, що він вирішив підійти до хлопчиків, коли побачив, як вони збираються навколо групи чорношкірих ізраїльтян, і що інші протестувальники з числа корінних американців чули, як хлопчики неодноразово говорили грубі слова про Марш корінних народів і про те, що виступають за будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

  • Білий дім зажадав, щоб Конгрес затвердив кошторис до $5 млрд на будівництво стіни вздовж кордону США з Мексикою, а демократи відхилили цю пропозицію, назвавши її марнотратною. Через це у США частково припинив роботу уряд — настав так званий «шатдаун».