Астрономи виявили в центрі Чумацького Шляху «блукаючу» чорну діру

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Учені виявили в ядрі Чумацького Шляху загадковий невидимий обʼєкт, який блукає міжзоряним середовищем, пише IFL Science.

Співробітники Національної астрономічної обсерваторії Японії вважають цей обʼєкт чорною дірою, що за розмірами схожа на Юпітер і має масу у 30 тис. разів більшу за Сонце. На доказ її існування вчені навели обертання газу навколо цього невидимого масивного обʼєкта.

«Коли я вперше побачив дані, які отримував телескоп ALMA, я дуже зрадів. Хмари газу рухалися в цьому куточку космосу не безладним чином, а за якимись орбітами, що вказало на існування невидимого обʼєкта з величезною масою», — заявив науковець обсерваторії Шунья Такекава.

Автори припускають, що ця чорна діра розташована на відстані близько 20 тис. світлових років від центру Чумацького Шляху. Астрономи вважають, що існують ще дві потенційні чорні діри середнього розміру, які «ховаються» поруч із центром галактики.

Видання зазначає, що існування чорних дір середнього розміру поки не доведено. Зазвичай, чорні діри бувають або набагато меншими і легшими, або, навпаки, набагато більшими. Доказ існування чорних дір середніх розмірів, над яким працюють японські вчені, може стати серйозним проривом у вивченні цих обʼєктів.