Сирія погрожує ударом по аеропорту Тель-Авіва і вимагає реакції Радбезу ООН

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Сирія погрожує ударом по аеропорту Тель-Авіва і вимагає реакції Радбезу ООН

UN Geneva / Flickr

Сирія погрожує ударом по аеропорту Тель-Авіва, якщо Рада безпеки ООН не прийме заходів щодо Ізраїлю через недавню атаку на сирійські обʼєкти.

Про це заявив постійний представник Сирії в ООН Башар аль-Джаафарі на засіданні Радбезу, повідомляє сирійське агентство SANA.

Аль-Джаафарі заявив, що Дамаск має повне «законне право відповісти» Ізраїлю, і додав, що ізраїльські військові нанесли удари по аеропорту Дамаска не без участі ООН, а тому Радбез також повинен відповідати за наслідки.

«Агресія ізраїльтян проти Сирії ніколи не здійснювалася без необмеженої підтримки, що надається постійними членами ООН», — сказав він.

Представник Сирії в черговий раз зробив акцент на Голанських висотах, зазначивши, що вони є частиною арабської держави, а тому Ізраїль повинен залишити цю територію.

Голанські висоти є предметом суперечки між державами ще з 1967 року. ООН не визнає право Ізраїлю на повний контроль цієї території, як і право Сирії. Фактично Голанські висоти є лінією розмежування між Сирією та Ізраїлем, які де-юре перебувають у стані війни.

  • 21 січня ізраїльська авіація й ракети атакували аеропорт Дамаска, а також сирійські території. Армія Ізраїлю заявила, що атака була відповіддю на удар сирійських ракет по північних Голанських висотах. Ізраїльтяни зазначили, що метою були іранські військові обʼєкти. Однак сирійські системи ППО почали обстрілювати ізраїльські ВВС, в результаті чого була знищена російська зентика «Панцир-С1», яка входила до складу сирійської армії, а також кілька радарних установок.
  • У Міноборони РФ повідомили, що внаслідок атаки ВПС Ізраїлю загинули «четверо сирійських солдатів, шестеро поранені».