Пожежу на танкерах біля Криму не можуть загасити. Газ продовжує горіти, а судна хиляться набік

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Пожежу на танкерах біля Криму не можуть загасити. Газ продовжує горіти, а судна хиляться набік

TASS / TASS via Getty Images

У Чорному морі близько півтори доби триває пожежа на танкерах MAESTRO і VENICE (попередня назва CANDY), які йшли під прапорами Танзанії і загорілися ввечері 21 січня поблизу Керченської протоки.

Вогонь не вдається загасити через зріджений газ, що виходить з ємностей. Про це повідомляє російське агентство ТАСС з посиланням на дані Морської рятувальної служби РФ.

«Зараз горить тільки газ, що виходить. Надбудови всі погашені. Горить за принципом пальника: газ виходить — і горить», — сказав співрозмовник агентства.

За даними рятувальників, на CANDY було близько 2,5 тис. тонн газу. Точний обсяг вантажу на танкері MAESTRO невідомий. Спеціалізоване судно «Спасатель Демидов» проводить проливку конструкцій на танкерах, щоб знизити ймовірність вибуху.

За даними рятувальників, MAESTRO має крен 30—35 градусів на лівий борт, CANDY — 15—20 градусів на правий, але він не збільшується, оскільки судна «стоять поряд, спираючись одне на одне».

«[Танкери] не тонуть, немає пошкодження корпусу, немає забруднення навколишнього [середовища] нафтовими продуктами», — зазначив співрозмовник агентства.

  • Два газові танкери, MAESTRO (рік будівництва — 1990) і VENICE (попередня назва CANDY, рік будівництва — 1992) під прапорами Танзанії загорілися ввечері 21 січня 2019 року. Офіційно повідомляли про 11 загиблих . Проте ЗМІ повідомляють про 14 загиблих. Всього на суднах перебувало 32 моряків — громадяни Туреччини та Індії. Врятувати вдалося лише 12 осіб. Інших членів екіпажу шукають.
  • Танкери перевозили скраплений газ. Попередньо, вони загорілися під час передачі палива з борту на борт.
  • За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, ці судна залучалися до постачань газу, видобутого як на українському шельфі, так і в інших країнах. Крім того, вони незаконно транспортували газ у Сирію.
  • За даними Reuters, танкеру MAESTRO заборонили використовувати порт «Темрюк» (Краснодарський край, Росія) власники газового терміналу «Мактрен-Нафта» через санкції США. Агентство зазначає, що екіпаж танкера, судячи з усього, спробував безпосередньо перекачати паливо з судна на судно, і саме виконання такої небезпечної операції в поганих погодних умовах могло стати причиною пожежі.