Проходження обовʼязкового техогляду буде контролюватися за допомогою радіомаячків

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Проходження обовʼязкового техогляду буде контролюватися за допомогою радіомаячків

Victor Xok / Unsplash

Кабмін ввів постанову, згідно з яким для транспортних засобів, які повинні проходити обовʼязковий технічний контроль, вводиться радіочастотна ідентифікація. Необхідну постанову ухвалили на засіданні 23 січня, пишуть «Українські Новини».

Згідно з документом, факт проходження техконтролю буде фіксуватися на спеціальній липкій радіочастотній мітці, на вітровому склі. Таким чином, перевірити техогляд можна буде дистанційно.

Також вказується, що ті субʼєкти, які вже отримали бланки для обовʼязкового технічного контролю (ОТК) транспортних засобів, можуть їх використовувати.

Уряд вважає, що таке рішення допоможе підвищити якість проведення ОТК та контролювати цей процес. Такий метод також допомагатиме виявляти автомобілі, що перебувають у розшуку.

Постанова набуде чинності через три місяці.

Кому необхідно проходити ОТК?

Обовʼязковому техогляду підлягають такі види автомобілів:

  • вантажні автомобілі,
  • автобуси,
  • таксі,
  • пікапи, фургони та причепи,
  • легкові автомобілі та автомобілі всіх типів, які перевозять небезпечні вантажі,
  • легкові автомобілі, які належать юридичним особам і фізичним особам-підприємцям та використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання доходу.

Що таке радіочастотна ідентифікація?

На обʼєкт, наприклад, автомобіль, встановлюється спеціальна радіочастотна мітка (маячок). Коли вона потрапляє в зону дії зчитувача, зчитувач приймає від мітки наявну в неї інформацію та передає її в обчислювальний пристрій (наприклад, персональний компʼютер), на якому є необхідне ПЗ.

Така технологія дозволяє реєструвати забезпечені спеціальними мітками обʼєкти на великих відстанях (до 50 м) від реєструючого (зчитуючого) пристрою.