Фільм про Василя Стуса українці побачать під назвою «Заборонений». У прокат стрічка виходить восени

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Фільм про Василя Стуса українці побачать під назвою «Заборонений». У прокат стрічка виходить восени

Facebook / ДержКіно України

Команда фільму про українського поета та дисидента Василя Стуса вирішила, що у прокат стрічка вийде з назвою «Заборонений». Творча група розглядає кіно не лише як біографію конкретної людини, а й як образ того часу і уособлення боротьби з режимом. Про це повідомляє Державне агентство України з питань кіно.

Василь Стус (6 січня 1938 — 4 вересня 1985 рр.) за власні переконання, що потрібно зберегти й розвивати українську культуру, зазнав репресій з боку радянської влади. Його творчість заборонили, а самого Стуса засудили до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де він і загинув

«Наш фільм розкриє на великому екрані тему українського дисидентства. Сподіваємось, що наші колеги знімуть ще не один фільм про цих людей, адже ми знаємо про їхні долі так мало!» — зазначив режисер фільму Роман Бровко.

У прокат фільм «Заборонений» вийде восени 2019-го року. Наразі картина перебуває на стадії постпродукції, тривають перемовини щодо дати релізу.

Про що фільм?

Картина розповідає про останні роки життя Василя Стуса, про його боротьбу із системою та про спроби опублікувати свою останню збірку віршів, яку він намагався передати з тюрми на волю.

Значна частина сюжету розгортається у в’язниці, коли до поета приїжджає агентка КДБ, яка намагається тиснути на нього не силою, а психологічно, тривалими розмовами, в яких вона неймовірно майстерна.

Авторами сценарію є Артемій Кірсанов та Сергій Дзюба, продюсером — Артем Денисов. Головні ролі у стрічці виконують Дмитро Ярошенко, Олег Масленніков, Євгенія Гладій, Віталій Салій.

  • У серпні 2018 року навколо фільму про Василя Стуса виник скандал — у соцмережах викликало широкий резонанс повідомлення актора і телеведучого Геннадія Попенка, що зі стрічки на вимогу лідера організації «Український вибір» Віктора Медведчука вирізали сцену фінального судового засідання, у якій той фігурував як адвокат українського поета.
  • Після цього голова Державного агентства з питань кіно Філіп Іллєнко запевнив, що у фільмі покажуть сцени з судом, де адвокатом поета був Віктор Медведчук.