The Times написали про російських найманців з «ПВК Вагнера» на мітингах у Судані. У МЗС Росії назвали бойовиків «приватними охоронцями»

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Бійці російської приватної військової компанії (ПВК) «Вагнера», яка раніше була помічена в російських військових кампаніях на Донбасі і в Сирії, патрулювали антиурядові мітинги в Судані, зʼясувала The Times. При цьому офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова стверджує, що в Судані діють представники російських приватних охоронних фірм, які займаються тільки навчанням місцевих силовиків, повідомляє РИА Новости.

«За нашими даними, у Судані справді працюють представники російських приватних охоронних фірм, які не мають стосунку до російських державних органів. При цьому їхні функції обмежуються підготовкою кадрів для силових структур Республіки Судан», — заявила Захарова.

Фотографії з десятками людей неафриканської зовнішності, які пересувалися на броньованому автомобілі на одному з мітингів, надали The Times представники суданської опозиції.

The Times

У червні 2018 року видання The Bell з посиланням на свої джерела повідомило, що російські найманці, повʼязані з «кухарем Путіна» Євгеном Пригожиним, у Судані займаються розвідкою родовищ золота.

У грудні 2018 року видання Le Monde, посилаючись на свої джерела, розповіло, що в серпні того ж року Пригожин був присутній на зустрічі з лідерами центральноафриканських збройних угруповань, яка проходила в столиці Судану Хартумі.

При цьому 23 січня 2019 року Захарова звинуватила журналістів The Times у «продовженні антиросійської кампанії з використанням елементів дезінформації», а їх публікацію назвала фейком.

  • Протести в Судані почалися в середині грудня 2018 року проти підвищення цін на пальне, хліб, борошно, а також дефіциту продуктів. На мітингах вимагали відставки президента та уряду.
  • Близько 300 українських військових на сьогодні беруть участь у пʼяти миротворчих місіях ООН, у тому числі й у Судані.