Мадуро оголосив про розрив дипломатичних стосунків Венесуели зі США

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Президент Венесуели Ніколас Мадуро оголосив про розрив дипломатичних стосунків між Венесуелою та США, повідомляє AFP.

За повідомленням місцевого телеканалу NT24, американським дипломатам дали 72 години на те, щоб залишити країну.

Між тим, сотні тисяч жителів столиці Венесуели вийшли на вулиці після того, як лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обовʼязків президента, повідомляє El Nacional.

Поліція та Боліварська національна гвардія стріляють у мітингувальників та застосовують сльозоточивий газ. Інформації про потерпілих поки немає.

У середу, 23 січня спікер Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели на тлі масових мітингів, у яких громадяни протестували проти соціалістичного уряду Ніколаса Мадуро. Президент США Дональд Трамп визнав Гуайдо президентом, також нового очільника Венесуели визнали Бразилія, Перу, Колумбія та Канада.

  • Криза у Венесуелі загострилася після смерті глави держави Уго Чавеса. У 2013 році новим президентом став його соратник, Ніколас Мадуро, який продовжив політику свого попередника. До початку 2014 року в країні загострилися економічні проблеми (у 2017 році 93% населення країни скаржилися на недоїдання), що призвело до гострої критики правлячого режиму та до політичної кризи.
  • За даними Міжнародного валютного фонду, інфляція у Венесуелі в 2018 році перевалила за 108 тисяч відсотків. Падіння венесуельської економіки може припинитися, у кращому разі, у 2019 році. За даними МВФ, у 2017 році ВВП країни скоротився на 14%, а цього року очікують його зменшення на 18%.