Скандал з виставкою в Академії мистецтв: студента відрахували через провалену сесію

Дата:
Скандал з виставкою в Академії мистецтв: студента відрахували через провалену сесію

Facebook / Спартак Хачанов

Викладач Національної академії мистецтв Володимир Харченко пояснив, що Спартака Хачанова, автора інсталяції з парадом статевих органів, якого звинуватили у нарузі над військовими, відрахували з академії через нездану сесію. Про це викладач розповів у коментарі theБабелю.

«Він завалив сесію, нічого не робив, відливав ці члєни. Отримав дві двійки, за що і був звільнений. Клопотала [про відрахування] кафедра скульптури, вони сказали, що контакту з ним немає», — розповів Харченко. Викладач додав, Хачанова відрахували саме через низьку успішність, а не через скандал з інсталяцією.

Щодо самого інциденту

Харченко розповів, що 19 грудня прийшов до академії, де йому розповіли про інсталяцію зі статевими органами, якими було заставлене усе ліве крило навчального закладу. Викладач, зʼясувавши, хто автор цієї інсталяції, вирішив дізнатися в нього про мотиви цього перформансу. «Він мені каже: я так бачу. Це так хлопчаки міряються піс*нами. Якщо Вам не зрозуміло, я можу поставити прапори, український, російський», — пояснив Харченко.

Викладач пояснив, що не зміг цього стерпіти, бо три роки тому повернувся з АТО, де провів девʼять місяців. «Як він зневажливо ставився до загиблих воїнів — я йому не пробачу нізащо й ніколи», — підкреслив Харченко.

Щодо візиту активістів «С14»

«Я їх зупинив. Вони хотіли прийти ще того дня і набити йому морду. Я сказав їм: ніколи цього робити не треба. Він [Хачанов] сам випустив джина з пляшки», — сказав викладач. За словами Харченка, студент підняв розголос щодо цієї ситуації у соцмережі, «хотів прославитися», і саме звідти активісти «С14» дізналися про інцидент. «С14», я ними не керую. Там хлопці з головою, хай самі вирішують», — підкреслив Харченко.

  • «С14» прийшли у Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури в Києві, щоб «поговорити» зі студентом-скульптором Спартаком Хачановим через його експозицію крокуючих чоловічих статевих органів. Хачанова звинуватили в нарузі над українськими військовими.
  • Активісти пояснили, що прийшли підтримати рішення керівництва та поспілкуватись особисто з Хачановим, який погрожував зірвати засідання з його відрахування. Але говорити Хачанов не захотів.