Трамп відмовився від традиційного звернення до Конгресу до закінчення шатдауну

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Президент США Дональд Трамп сказав, що почекає з традиційним зверненням до Конгресу «Про становище країни», поки не закінчиться шатдаун — зупинка роботи американського уряду через неприйнятий бюджет.

Раніше спікер Палати представників Ненсі Пелосі сказала Трампу, що не дозволить йому виступити з промовою в Конгресі доти, доки уряд знову не запрацює, повідомляє The Guardian.

Протистояння з приводу федерального фінансування запропонованої Трампом прикордонної стіни посилилося після того, як Пелосі розповіла президенту про своє рішення.

«Я пишу, щоб повідомити вам, що Палата представників не буде розглядати паралельну резолюцію, яка дозволяє виступ президента в залі засідань Палати представників до відкриття уряду», — йдеться в листі Пелосі президенту США.

Перед тим, як Трамп зможе виступити в Конгресі, потрібно прийняття відповідні резолюції. Звернення президента було призначене на 29 січня.

  • В США з 22 грудня 2018 року призупинилася робота федеральних установ через суперечку щодо бюджету між президентом США Дональдом Трампом і Конгресом. Білий дім зажадав, щоб Конгрес затвердив кошторис на $5 млрд на будівництво стіни вздовж кордону США з Мексикою, а демократи відхилили цю пропозицію, назвавши її марнотратною.
  • Через те, що не був проголосований ряд бюджетних документів, припинилося фінансування федеральних установ. Так, правоохоронці працюють, не отримуючи зарплату, а багатьом чиновникам довелося піти в неоплачувану відпустку. Як зазначає The New York Times, шатдаун у США може незабаром паралізувати роботу федеральних судів.
  • Нинішня зупинка роботи уряду США стала рекордною в історії країни. За даними ЗМІ, економіка США зазнала збитків майже на $4 млрд. Перед цим найдовшим таким періодом був 21 день у 1995—1996 роках. Тоді президентом США був Білл Клінтон.